Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Steinbeck, John - Hrozny hněvu

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

John Ernst Steinbeck: Hrozny hněvu

Americký romanopisec, povídkář, dramatik a esejista, držitel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1962, syn pokladníka a učitelky, John Steinbeck, je autorem mnoha zajímavých knih, ale jen jedna z nich byla oceněna Pulitzerovou cenou, nejuznávanější americkou literární poctou. Tato kniha, dosud nejčtenější obraz Ameriky z let velké hospodářské krize, se jmenuje Hrozny hněvu a já bych vás nyní chtěla blíže seznámit s jejím obsahem.


Tom Joad se vrací domů. Vrací se z věznice v McAlestru, kde si odpykával trest za vraždu, ale za dobré chování byl propuštěn na podmínku. Po cestě potká bývalého kazatele, Jima Casyho, který se k němu připojí. Jim Casy opustil duchovní řád poté, co zjistil, že nevěří v existenci hříchu tak, jak o něm káže Bible. Zastává názor, že vše, co je svaté, nepochází od Boha, ale od lidí samotných.
Díky Casymu Tom zjistí, že za ty 4 roky, co byl ve vězení, se hodně změnilo. Lidé přišli o půdu, kterou jim sebraly banky, přišli o celý svůj dosavadní život, o domov. Tom doufá, že rodinu najde tam, kde ji opustil, ale místo domku plného lidí nachází pouze prázdný dům, vybité okenice a potrhané záclony. Jelikož už bylo pozdě, rozhodli se, že se někde vyspí, ale náhle je vyruší postava ve tmě – Muley Graves, jeden z těch, co tu měl také kdysi domov. Tento pachtýř, který také přišel o domov a o vše, co měl, jim vysvětlí, jak se věci mají.

ukázka str. 59

Tom, Casy i Muley přespí v Muleyho skrýši a druhý den se vydají za Tomovou rodinou, která se odstěhovala ke strýci Johnovi. Odcházejí ovšem bez Muleyho, protože ten se přes noc někam vytratil a navíc má v plánu na „své“ půdě zůstat, i kdyby ho měli zabít.
Když dojdou k domu, kde se nachází Tomova rodina, všichni jsou z jeho příchodu nadšení a všichni Toma s radostí vítají. Po snídani se Tom dozví, že se rodina opravdu chystá k odjezdu. Joadovi koupili auto, ale k přípravám na cestu se nikdo z nich nemá, snaží se to stále oddalovat, jak to jen jde. Aby měli co jíst, porazí dvě prasata, nasolené maso uloží do soudků a večer se koná rodinná porada, na které rozhodnou, že s sebou vezmou i Casyho. Všichni jsou nervózní, rozpačití, ale najednou se v nich něco zlomí a náhle se rozhodnou, že odjedou. A tak se máma Joadová pustí do balení…

ukázka str. 98 – 99

Když už měli všechno naložené na autě a všichni – Tom, táta Joad, máma Joadová, babička, strýc John, Casy, Tomova mladší těhotná sestra Róza Šáron se svým manželem Conniem, děti Ruthie a Winfield a Tomův mladší bratr Al – byli nachystaní k odjezdu, děda se zasekl a oznámil jim, že nikam nejede. Odmítá opustit půdu, zemi, domov, kde prožil celý svůj život, nechce odjíždět do neznáma. Rodině nezbývá nic jiného, než dědečka uspat, naložit ho na auto a odjet.

ukázka 126 – 127

Rodinu čeká dlouhá cesta. Cesta přes Arkansas, Oklahomu, Texas, Nové Mexiko, Arizonu až do Kalifornie. Cesta po dálnici 66. Po dálnicí plné ojetých aut vyhoštěných rodin. Cesta, která ubíhá velmi pomalu…
Rodina se rozhodne zastavit u benzínové pumpy a natankovat. Tady, téměř na začátku cesty, je potká další rána – přejedou jim psa a přijdou tak o jednoho člena rodiny.
Jednou večer zastaví Joaodovi u silnice, aby našli místo k přenocování a narazí zde na Wilsonovi, se kterými se spřátelí. Ten večer se dědečkovi přitíží a zemře na mrtvici. A tak rodinu potká další tragédie, kterou jim pomohou překonat právě Wilsonovi. Tom s Alem jim na oplátku spraví auto a na další cestu se druhého dne vydávají společně. Za chvíli je však potká další neštěstí, když se jim vyběhá ložisko od ojnice. Al s Tomem se vydají do města, aby nakoupili náhradní součástky, a poté, co auto opraví, se opět vracejí k rodině, která přenocuje v kempu. Čím více se blíží Kalifornii, tím méně věří, že je to opravdu ta země zaslíbená, jak si v době svého odjezdu z Oklahomy mysleli. Zjišťují, že oranžové letáčky, podle kterých se rozhodli jet právě do Kalifornie, četly tisíce takových rodin, jako je ta jejich. A tisíce těchto rodin se vydávají do Kalifornie, kde na ně ve skutečnosti žádná práce nečeká.

Ukázka str. 164 – 165

Z dědečkovy smrti babička onemocněla a její stav se stále zhoršoval. Po dlouhé a strastiplné cestě konečně dorazí Joadovi na hranice Kalifornie, kde se poprvé setkají s pohrdáním v podobě policejních úředníků, kteří je posměšně nazývají „Okláči“.
Když dojedou, usadí se v prvním kempu v Kalifornii. Babičce je čím dál hůř a navíc je opustí nejstarší syn Noe, který se rozhodl, že půjde dál po vodě, bude žít daleko od lidí a živit se rybami, které uloví.
Další den se rodina vydává na cestu přes poušť, tentokrát už ale bez Wilsonových, protože Sáře se přitíží a nemůže jet dál. Cesta probíhá víceméně bez problémů, až na malé zdržení zemědělskou inspekcí, kterou se jim však podaří projet. Brzy ráno, když se všichni obdivují krásám Kalifornie, si však jejich putování vybere další daň.

Ukázka 247 – 248

Jak se brzy ukáže, situace v Kalifornii je stejně žalostná, jako všude jinde. Přistěhovalci jsou rádi, že vůbec mohou pracovat, i když mzdy za práci jsou nelidské. Joadovi se usadí v Hoovervillu, což je lokalita chudáků, která je na okraji každého města. Snaží se najít práci, ale marně. Naštěstí jim však zůstalo ještě trochu peněz a mají tak možnost si koupit alespoň něco málo k jídlu. Jednoho dne do tábora přijíždí velkostatkář, který zde nabízí práci. Jeho strategie je stejná jako u všech ostatních: říci o práci co nejvíce lidem, nalákat pětkrát víc lidí než ve skutečnosti potřebují, a pak najmout tu pětinu, která bude pracovat za nejnižší možnou mzdu. Tato troufalost rozdráždí Tomovu výbušnost a dojde k potyčce, při které je zraněn jeden policista.
Aby uchránil Toma před vězením, vezme na sebe vinu kazatel. Na rodinu padá krize – kazatel je zatčen, strejda John nevydrží napjatou situaci a jde pryč, aby se mohl opít, a Connie opustí svou těhotnou ženu, s čímž se Róza Šáron nedokáže smířit.
Joadovi se dozví, že má být Hooverville vypálen, a tak se ještě toho dne vydají do vládního tábora ve Weedpatchi. Zde se na ně poprvé usměje štěstí, protože v táboře mají jedno místo volné a tak se Joadovi ubytují. Vládní tábor má přívod teplé vody, toalety, vlastní samosprávu, každou sobotu se zde pořádají tancovačky a lidé jsou zde na sebe milí, protože jsou mezi svými. Neposkytuje jim však to nejdůležitější – jídlo a peníze. A jelikož v okolí tábora se jim žádnou práci nepodaří najít, rozhodne máma Joadová, že musí tábor opustit, protože nemůže nechat děti hladovět… Z tábora tedy odjíždí, ale najít v Kalifornii dobře placenou práci a možnost pořádně se najíst, není vůbec jednoduché…

Ukázka 379 – 380

Na cestě z tábora potkají Joadovi velkostatkáře, který jim nabídne práci na farmě v ovocných sadech. Po příjezdu na farmu se zapíšou a rovnou jdou pracovat – česat broskve. První den si vydělají trochu peněz, protože mzdy jsou zde vyšší než obvykle, a tak mají pocit, že by už všechno mohlo být lepší, že se jim podaří i něco ušetřit. Skutečnost je taková, že mzdy jsou vyšší proto, aby se zaměstnavatelům podařilo rozehnat stávku. Tomovi se situace na farmě zdá podezřelá a tak se v noci vydá na průzkumnou výpravu okolo sadu, kde narazí na tábor stávkujících vzbouřenců, jejichž vůdcem je Casy. Tom se od Casyho dozví, co se děje nového a také to, že až se farmářům podaří rozehnat stávku, budou mzdy zase poloviční. Náhle je však přepadnou hlídači, Casy je zabit a Tom zraněn v obličeji…

Ukázka 420 – 421

Druhý den opravdu dojde ke snížení mzdy a vydělané peníze už zase nestačí ani na jídlo. Navíc se rozkřikne, že ten, kdo zabil jednoho z hlídačů, má pohmožděný obličej, a tak se Tom musí začít skrývat. Nejprve chce odjet sám, aby zbavil rodinu zodpovědnosti za to, co udělal, ale máma to nedovolí a tak nakonec rodina opouští ovocný sad a vydává se hledat novou práci. Směřují na sever, kde se nacházejí bavlníkové plantáže a kde je prý plno práce. Zde se Tom ukrývá v lesích, kam mu máma nosí jídlo, a rodina žije ve vagónu a živí se česáním bavlny, která je opravdu hodně – stejně jako česáčů… Mzdy jsou opět velmi nízké a peněz spíše mizí, než že by přibývali.
Ačkoli se rodina snaží skrýt, že Tom vůbec existuje, malá Ruthie ho při rvačce prozradí a Tom musí zmizet. Rozhodne se, že bude bojovat za stejné cíle, kvůli kterým byl zabit Casy, a slibuje, že se k rodině jednou vrátí.
Téměř okamžitě po Tomově odchodu přichází období dešťů, které způsobí obrovské záplavy. Joadovi však před vodou nemohou utéct, protože Róza Šáron začne rodit.

Ukázka 479 – 481

Deště trvají už příliš dlouho na to, aby mohli Joadovi dále zůstávat ve vagónu, a tak se rozhodnou, že půjdou najít nějaké vyšší místo, kde se budou moci schovat.

Ukázka 490 – 492


Román Hrozny hněvu se mi velice líbil, protože John Steinbeck zde dokázal výstižně a zajímavým způsobem popsat otřesný osud zbídačených zemědělských dělníků, kteří se stali oběťmi přírodní katastrofy v podobě několikaletého sucha ve 2. polovině 30. let a kteří byli bezohlednou kapitalistickou společností odsouzeni k živoření uprostřed nadbytku.


Shrnutí:
- rozsáhlý sociální román o cestě rodiny Joadových, která byla vyhnána z Oklahomy, za nejistou budoucností v Kalifornii a o jejich dalším vykořisťování kapitalistickým systémem
- střídají se zde tzv. kapitoly dějové, popisující osudy rodiny Joadových, a kapitoly kolektivní, ve kterých autor podává básnické vize obecného dění bez souvislé dějové osnovy
- hlavní postavy: Tom Joad; máma Joadová – silná žena, která drží rodinu pohormadě; táta Joad; Róza Šáron – Tomova mladší sestra provdaná za Connieho, se kterým čeká dítě; Jim Casy – bývalí kněz, se vydal na cestu s Joadovými, aby mohl pomáhat lidem, za svoje ideály byl nakonec zabit; a další členové rodiny Joadových
- román popisuje otřesný osud zbídačených zemědělských dělníků, kteří se stali oběťmi přírodní katastrofy (několikaletého sucha v 2. polovině 30. let) a kteří byli bezohlednou kapitalistickou společností odsouzeni k živoření uprostřed nadbytku

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT